dijous, 11 de juny del 2009

PSC no transposa la directiva europea del foc.

CiU critica “la nova subordinació del Tripartit” que renuncia exercir les competències exclusives i transposar la directiva europea sobre el foc


Carme Vidal anuncia que “demanarem la compareixença del Conseller Tresserras per saber perquè es deixa que sigui el Govern espanyol qui decideixi, sobre el conjunt de l’estat, quines són les excepcions a aplicar”

Carme Vidal, portaveu de Cultura de CiU al Parlament de Catalunya, ha criticat la “nova mostra de subordinació” que avui el Tripartit ha demostrat després de rebutjar una proposta de resolució que tenia com a objectiu assegurar que la directiva europea de materials pirotècnics no afecti a cap dels esdeveniments culturals catalans, com ara la Patum de Berga, que se celebren en el nostre país. En la Comissió de Cultura de la cambra catalana, Vidal ha defensat que ha de ser la Generalitat qui, en virtut de l’Estatut, transposi la directiva europea per assegurar la continuïtat d’aquestes expressions culturals perquè si no, “de què serveix tenir una competència exclusiva?”.

“El 4 de gener de 2010 tots els estats hauran de presentar com apliquen aquesta directiva al seu territori” ha explicat Vidal qui ha reclamat que “la Generalitat faci ús d’aquesta competència exclusiva, transposi la directiva i digui quines són les excepcions”. “No fer-ho és una nova mostra de subordinació” ha subratllat la diputada de CiU per qui “hem de fer valdre el nostre dret de nació”. Davant el vot en contra del Tripartit, la diputada ha anunciat que “demanarem la compareixença del Conseller de Cultura, Joan Manel Tresserras, perquè expliqui al Parlament quina és la raó per la qual el Govern renuncia a exercir les seves competències i deixa que sigui el Govern espanyol qui decideixi, sobre el conjunt de l’estat, quines són les excepcions a aplicar”.

D’acord amb la distribució competencial vigent i l’ar­ticle 189 de l’Estatut de Catalunya, en virtut del qual l’existència d’una regulació europea no modifica la distribució interna de competències, ha de ser la Gene­ralitat de Catalunya la que, en l’exercici de la compe­tència exclusiva en matèria de cultura, procedeixi a la concreció d’aquelles manifestacions de cultura popular i tradicional catalana que resultin excloses de l’àmbit d’aplicació de la normativa interna que transposi la di­rectiva.

“No hi ha poble en aquest país que no tingui grups de cultura popular quer facin ús de material pirotècnic” ha exposat Vidal qui ha assenyalat que “avui a Berga comença la Patum i aplicant aquesta directiva la Patum infantil no es podria celebrar”. Efectivament, la normativa aprovada l’any 2007 pel Parlament Europeu per tal de regular el mercat dels materials pi­rotècnics de la Unió Europea (2007/23/CE), restringeix la comercialització i l’ús del material piro­tècnic. Aquesta directiva fixa una distància mínima a la qual s’hauran de situar els assistents a una actuació amb material pirotècnic (15 metres), cosa que “impediria la celebració dels tradicionals correfocs, la revetlla de Sant Joan o en el cas concret de Berga, la celebració de la Patum, Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO”. També es prohibeix qualsevol activitat amb material pirotècnic en què intervinguin menors de 12 anys, la qual cosa suposa “acabar amb els correfocs infantils, i, en conseqüència, doncs, amb la Patum infantil”.

Vidal ha recordat que “els materials pirotècnics han estat utilitzats en diferents manifestacions de cultura popular i tradicional catalana des de fa 800 anys i, per tant, formen part del nostre patrimoni i de la nostra manera de ser com a poble”. És cert que hi ha perillositat en l’ús dels materials pirotècnics i, per això, “cal valorar positivament l’objectiu de la Unió Europea d’ordenar i regular aquesta qüestió per garantir en definitiva, la seguretat dels ciutadans”. No obstant això, és igual de cert que “les manifestacions de cultura popular i tradicional catalanes requeriran algun tractament específic per tal de no quedar directament afectades per aquesta regulació”.

Per això, la iniciativa nacionalista demanava, textualment que: “El Parlament de Catalunya insta el Govern de la Gene­ralitat a sol·licitar al Govern espanyol que, en la transpo­sició de la directiva 2007/23CE del Parlament Europeu i d’acord amb el marc competencial vigent, respecti les competències de la Generalitat de Catalunya i, en aquest sentit, possibiliti la Generalitat a eximir d’aplicar la nor­mativa dictada en aquelles manifestacions culturals i populars que es desenvolupin a Catalunya i que la Gene­ralitat consideri oportunes com ara revetlles, correfocs, o la Patum, entre d’altres”.



Dimecres, 10 de juny de 2009