dilluns, 19 d’octubre del 2009

Recollida selectiva escombraries


El 89,3% de la població del Berguedà ja disposa del servei de recollida selectiva de la matèria orgànica


10 municipis de la comarca ja compten amb aquest servei i l'any que ve el Consell Comarcal té previst implantar-lo a 9 pobles més.

NOTICIA RADIO BERGA
Pràcticament 9 de cada 10 habitants del Berguedà ja disposa del servei de recollida selectiva de la matèria orgànica, després que en els últims tres mesos set municipis s’han afegit a Berga, Gironella i Puig-reig, que van començar la recollida d’orgànica fa uns anys. Aquest octubre s’hi ha sumat Casserres i Olvan, i el passat juliol ho van fer Bagà, la Pobla de Lillet, Guardiola de Berguedà, Cercs i Avià. Són 10 municipis i representen el 89,3% de la població. I de cara l’any que ve, la recollida d’orgànica s’ampliarà a 9 municipis més de la comarca.


L’empresa ‘Ambiens’ ha portat a terme de forma paral·lela, una campanya informativa a base de publicitat als mitjans, tríptics informatius, xerrades, visites a les empreses productores de gran quantitat de residus orgànics i tallers adreçats als nens i nenes a través de les escoles. El president del Consell Comarcal, Sergi Roca, ha valorat molt positivament els primers resultats de la implantació de la recollida d’orgànica a aquests set municipis i ha recordat que, com més es recicli, més avantatges hi haurà per a tots.


Els cinc municipis que el juliol van començar la recollida de la matèria orgànica (Bagà, La Pobla, Guardiola, Cercs i Avià) en van aplegar durant el mes d’agost, de forma conjunta, 29.300 quilos. Això significa 120 grams per dia i habitant, una bona xifra que es pretén millorar a base d’informar i conscienciar. Les dades dels dos pobles que han començat la recollida a l’octubre (Casserres i Olvan) encara no són prou representatives.


La recollida selectiva al Berguedà continua per sota de la mitjana catalana, que és del 34,4%, mentre que al Berguedà és del 26,27%. Els responsables de la recollida han notat un cert relaxament en el reciclatge de vidre, plàstic i envasos, i paper i cartró. Per això s’ha impulsat una nova campanya per informar i conscienciar als ciutadans de la importància de reciclar. A través de punts d’informació i dels ajuntaments es reparteix a les famílies un pack de bosses de ràfia, reutilitzables, que tenen el mateix color dels contenidors on s’ha d’abocar el vidre (o sigui el verd), el paper i cartró (el blau) i el plàstic i els envasos (el groc). Segons Neus Baraldés, de l’empresa Ambiens, és normal que després d’un cert temps la gent es relaxi a l’hora de separar la brossa i per això cal incidir-hi i fer campanyes d’informació.